Melding “Diefstalbeveiliging Actief Mercedes”

Component protectie (diefstalbeveiliging actief)

Sinds 2010 zijn Mercedes Comand, Audio 20, Becker module uitgerust met een anti diefstal beveiliging. Deze beveiliging werkt als volgt.

Bij het installeren van de radio (in de fabriek) wordt een identificatiesleutel in het toestel opgeslagen. Deze sleutel behoort toe aan 1 specifieke auto, namelijk de auto waar het toestel in verbouwd zit. Deze sleutel is voorzien van een pincode zodat, mocht het nodig zijn, deze sleutel opnieuw gekoppeld kan worden. Deze pincode staat digitaal opgeslagen in het voertuigdossier van de auto

Bij iedere start of na zoveel starts wordt gekeken of de sleutel in het toestel nog overeenkomt met de sleutel in de auto. Mocht dit niet het geval (meer) zijn dan krijgt de gebruiker de melding “Diefstalbeveiliging Actief” en moet m.b.v. deze pincode de sleutel opnieuw ingeleerd worden.

Problemen

Er zijn enkele problemen bekend met deze component protectie waardoor deze “spontaan” af gaat onder het rijden.

  • Na het vervangen van het contactslot bij (ML/GL/R klasse 2009-2010)
  • Na het vervangen van het motorstuurapparaat
  • Probleem in het toestel zelf
  • CAN onderbrekingen
  • Toestel is later ingebouwd of recentelijke vervangen en niet correct ingeleerd

Opnieuw inleren

In de meeste gevallen is het opnieuw inleren van het toestel voldoende om het probleem op te lossen. Het inleren gebeurt met de officiële software van de fabrikant en worden verschillende stappen doorlopen. Belangrijk is dat het toestel op de wagenkaart bij de betreffende auto geregistreerd staat zodat de identificatie sleutel opnieuw gekoppeld kan worden.

Mocht het opnieuw inleren niet lukken dan zit er vaak een probleem in het toestel waarbij de sleutel niet of niet correct opgeslagen wordt in het systeem